Initiatieven

Binnen onze projecten zijn verschillende initiatieven ontstaan om jong en oud samen te brengen. In onderstaand overzicht staan de huidige initiatieven per project.

De Saffier
http://ujijwij.nl/wp-content/uploads/2016/06/tuinen-van-tolsteeg-s-300x300.jpg

De Tuinen van Tolsteeg

De stichting Tuinen van Tolsteeg heeft als doel het verbeteren van de leefbaarheid in en rondom De Saffier met behulp van groen. Ze geven ondersteuning bij onderhoud en uitbreiding van een binnen en buitentuin.

Daarnaast hopen ze dat de tuinen verbindend werken tussen bewoners van het atrium, jonge bewoners in de oude verzorgingsvleugel, en belangstellenden van binnen en buiten het huis. De tuinen bieden ruimte voor activiteiten van alle generaties.

http://ujijwij.nl/wp-content/uploads/2016/06/Socius-utrecht-small-151-300x300.jpg

Dierenbuddy (initiatief Dierenbescherming)

Voor veel ouderen of chronisch zieken zijn huisdieren van groot belang voor hun kwaliteit van leven. Met het ouder worden nemen functiebeperkingen vaak toe en wordt tegelijkertijd in veel gevallen het sociale netwerk kleiner. Hierdoor kunnen eigenaren problemen ondervinden bij de verzorging van hun huisdier, terwijl dit dier voor hen juist zo belangrijk is. Vrijwilligers van Dierenbuddy ondersteunen deze mensen in en om De Saffier bij de verzorging van hun huisdier. Zo kunnen mens en dier zolang mogelijk van elkaars gezelschap genieten.

http://ujijwij.nl/wp-content/uploads/2016/06/Grannys-Finest-300x300.jpg

Granny's Finest

Granny’s Finest is een modemerk waarbij ambacht en design samenkomen door generaties met elkaar te laten samenwerken. Granny's Finest is een ‘social enterprise’, oftewel een onderneming met een maatschappelijke missie. Granny’s Finest organiseert gezellige en laagdrempelige handwerkcubs voor grannies (senioren vanaf 55 jaar) zodat ze hun hobby gezamenlijk kunnen uitoefenen. Nederland vergrijst en steeds meer ouderen voelen zich eenzaam. Dit maatschappelijke probleem wordt door Granny’s Finest bestreden en voorkomen door de grannies een sociale activiteit te bieden. De producten, zoals sjaals, mutsen en handschoenen worden ontworpen door jong creatief talent. Op deze manier leren jong en oud van elkaar.

http://ujijwij.nl/wp-content/uploads/2016/06/omapost_logo_web-2-300x300.png

Omapost

Omapost vindt het belangrijk dat ouderen in contact blijven met jonge mensen. Veel ouderen in Nederland zijn eenzaam en veel jonge mensen zijn te druk om met regelmaat aan hun grootouders te denken. Daar wil Omapost verandering in brengen.

Met de app van Omapost stuur je gemakkelijk je online foto’s naar je opa en oma. Ze krijgen een offline kaartje door de brievenbus. Op dat kaartje staat ook je persoonlijke boodschap en je telefoonnummer; een goede reden om te bellen of af te spreken! Zo weet oma beter wat je doet, en heb je vaker contact.

Als je zelf geen opa of oma meer hebt, kunnen we je koppelen aan een eenzame oudere via adopteer-een-oma.

Omapost organiseert geregeld activiteiten bij De Saffier.

http://ujijwij.nl/wp-content/uploads/2016/06/LogoHuiskamerRGB-nieuw-1-300x300.jpg

Huiskamer van de Wijk

De Huiskamer van de Wijk is een plek in de wijk waar buurtbewoners naar toe kunnen om elkaar te ontmoeten en om mee te doen aan activiteiten. Zo kunnen zij (blijven) deelnemen aan het vertrouwde leven in de wijk.

De Huiskamer is er voor álle buurtbewoners. Iedereen kan gewoon binnenlopen om een kop koffie te drinken, maar ook deelnemen aan allerlei activiteiten die vanuit de Huiskamer worden georganiseerd. Zoals biljarten, wandelclub, jeu des boules en dergelijke. 

Loop eens langs bij De Huiskamer van de Wijk, je vindt ze in de Neudezaal van De Saffier.

//ujijwij.nl/wp-content/uploads/2016/04/Tuindorp-Oost.jpg
Filmmiddag

De FilmMiddag

Eens in de maand is er op zondag een filmmiddag in de Huiskamer van de Wijk, altijd tussen 14:00 uur en 17:00 uur en altijd met een overvloed aan koekjes. Samen films kijken zorgt voor gespreksstof tussen de jonge en oude bewoners en is daarom een ideale manier om verbinding te creëren en ontspannen je zondagmiddag te vullen. Wees welkom!

Heb je vragen of suggesties? Stuur dan een e-mail naar Bas Agerbeek!

http://ujijwij.nl/wp-content/uploads/2016/06/LogoHuiskamerRGB-nieuw-1-300x300.jpg

De Huiskamer van de Wijk

De Huiskamer van de Wijk is een plek in de wijk waar bewoners van Tuindorp Oost en buurtbewoners naartoe kunnen om elkaar te ontmoeten en om mee te doen aan activiteiten. Zo kunnen zij (blijven) deelnemen aan het vertrouwde leven in de wijk en geeft het buurtbewoners nog meer de mogelijkheid om actief te blijven en hun sociale netwerk in stand te houden of juist te versterken.

Nieuwsgierig geworden naar De Huiskamer van de Wijk op Tuindorp Oost? Loop eens een keertje binnen! Hij is te vinden aan de zijkant van het pand, naast de keuken.

http://ujijwij.nl/wp-content/uploads/2016/06/IMG_0315-300x300.jpg

De Weggeefwinkel van Tuindorp Oost

De weggeefwinkel van Tuindorp Oost is een initiatief van de jongere bewoners, om verspilling tegen te gaan en elkaar blij te maken met spullen die de ander niet meer gebruikt of nodig heeft. Alle bewoners van Tuindorp Oost en ook de buurtbewoners kunnen hier hun gebruikte, maar nog bruikbare spullen, in de kast plaatsen, zodat anderen hier vervolgens weer gebruik van kunnen maken.

Nieuwsgierig geworden naar de weggeefwinkel van Tuindorp Oost? Loop eens een keertje binnen bij de Huiskamer van de Wijk, op Tuindorp Oost!

http://ujijwij.nl/wp-content/uploads/2017/07/tuinen-540x540-1-300x300.jpg

Tuinenpark 'De Driehoek'

Het tuinenpark 'De Driehoek' is een prachtig, ecologisch tuinenpark met 137 volkstuintjes, te vinden aan de Winklerlaan 151, verstopt achter Tuindorp Oost en de stadsboerderij 'Het Lachende Paard'.

Enkele bewoners van Tuindorp Oost beheren hier een tuintje en vanuit het tuinenpark wordt eenmaal per jaar, in samenwerking met Careyn en Socius, een activiteit voor de ouderen van Tuindorp Oost georganiseerd. Hierbij wordt er genoten van de tuinen, onder het genot van een heerlijk kopje koffie of thee met gebak en wordt de middag afgesloten met een wandeling langs alle prachtige stadstuinen. Daarnaast organiseert het tuinenpark 'De Driehoek' regelmatig andere activiteiten voor alle geïnteresseerden, waaronder interessante lezingen.

Meer informatie over het tuinenpark 'De Driehoek'  en de activiteiten die ze organiseren is hier te vinden.

http://ujijwij.nl/wp-content/uploads/2016/06/IMG_0327-300x300.jpg

De moestuin van Tuindorp Oost

De moestuin van Tuindorp Oost is een initiatief van de jongere bewoners, met als doel het verbeteren van de leefomgeving en het stimuleren van het onderlinge contact.

Binnen een week is één van de voormalige rozenperkjes, onder toeziend oog van de oudere bewoners, omgebouwd tot een ware moestuin, welke nu al rijkelijk bloeit en binnenkort kunnen de bewoners genieten van boontjes, sla, bietjes, radijsjes, tomaten, aardbeien en broccoli uit eigen tuin!

Naast de moestuin is er in de grote binnentuin ook een heerlijke plek om met zijn allen te barbecuen  of gebruik te maken van de pizza-oven, gebouwd door een van de bewoners. Ook is de tuin een grote trampoline rijk, waar zowel de allerkleinsten van het project, als ook de jongeren goed gebruik van weten te maken.