Herfst, tijd voor hutspot met hachee!
De bomen tonen zich in hun mooiste herfstkleuren, het regent meer, de wind waait, kortom: tijd
voor hutspot! En alleen hutspot, dat kan niet natuurlijk, dus koken we er heerlijke hachee bij. In de
weken voor de hutspotavond gaat de vraag rond ‘hutspot met hachee, welk recept is dat?’ Een lekker
recept, dat kunnen we na deze avond allen beamen.
Dinsdagavond 14 november ruikt het al goed in de woonkeuken op de eerste verdieping als Elke daar de hachee
klaarmaakt. Die avond en de volgende dag wordt het regelmatig doorgeroerd en als het vanaf vier
uur weer op een laag pitje staat wordt het met de minuut warmer en lekkerder. Verder moeten er
natuurlijk aardappels geschild, dan koken met wortels en uien, stampen met een klontje roomboter,
de rookworsten verwarmen en ondertussen de tafel dekken en de appelmoes verdelen.
De woonkeuken vinden is nog een hele tocht, maar tien dames en een jonge man weten de weg te
vinden en schuiven aan de lange tafel. Om het gesprek makkelijker te maken geven we iedereen een
naamsticker. De opgave-lijst wordt nagelopen en dan komen de pannen op tafel. ‘Heerlijk warm!’
Verhalen over hutspot, de Syrische keuken, hoe de jongeren samen wonen, een dame die op 90-
jarige leeftijd naar haar zoon in Canada gevlogen is (alleen!) gaan over tafel. Als de pannen hutspot
leeg zijn is er gelukkig nog ruimte voor het toetje. Na een Hollandse hutspot een vlaflip, met yoghurt,
vla en siroop in een verhouding naar eigen keuze, niet uitschieten! Een van onze gasten vat de avond
samen ‘zoals ze op televisie tegenwoordig zeggen: ‘het was super’.
Door Annemarie Goosens, bewoner van De Saffier