Skip to main content
ActiviteitDe Saffier

Open tuinen dag bij de Tuinen van Tolsteeg: rollators in de wildernis

By 8 augustus 2016september 13th, 2018No Comments

Zondag 17 juli was de open tuinen dag van de Tuinen van Tolsteeg door de tuinen rondom De Saffier. Een middag om alle geïnteresseerde bewoners van de Saffier, Portaal en de wijk kennis te laten maken met deze bijzondere tuin.

De Nederlandse zomer  was ons goed gezind. We konden heerlijk met zijn allen buiten zitten. Wat me, toen ik aan kwam lopen, meteen opviel is dat er meer bewoners van de kant van Portaal waren dan van De Saffier. Jammer, want we zijn nog hard opzoek naar vrijwilligers met groene vingers! 

Onder het genot van een kopje koffie of thee en een partje meloen vertelde ‘tuinman’ Paul en het bestuur kort wat de Tuinen van Tolsteeg inhoudt. Namelijk dat we samen met een groep vrijwilligers (bewoners van Portaal, van De Saffier en buurtbewoners) de binnen- en de buitentuin onderhouden. Ik maak deel uit van het team dat zich vooral bezig houdt met de buitentuin. Samen onderhouden we deze, halen we overtollige planten weg en planten we nieuwe. Het is heel gezellig om hier met een kleine groep mee bezig te zijn. Langzaam wordt de tuin steeds meer van ons. Zo hebben we bijvoorbeeld bakken gemaakt en daar allemaal groente in gepland. Alles groeit zo snel, dat er bijna niet tegenop te eten is. Heel gaaf om te zien hoe snel dit gaat. En hoe leuk is het dat je gewoon groentes uit eigen tuin kunt eten!

Na de introductie was het tijd voor het echte werk: een rondleiding door de buitentuin. In een stoet van rollators maakte we een rondje door de tuin. Deze lijkt misschien een beetje een ongeorganiseerde chaos, maar er zit wel degelijk een idee achter. Paul legt uit wat overal staat, en wat de toekomstplannen zijn voor de tuin. Het is mooi om te zien dat iedereen zo enthousiast is. Na het rondje is het tijd voor een borrel en wat hapjes. In het zonnetje kletsen we nog wat verder over tuinieren en aan het einde van de middag gaat iedereen weer naar huis.

Zelf heb ik tuinieren altijd leuk gevonden. Mijn ouders hebben een grote tuin en mijn moeder kent alle planten bij naam. Maar ook als je een echt stadskind bent kun je je in deze mooie tuin goed bezighouden. Er is niks zo leuk als het zien van jouw geplante zaadjes die uitgroeien tot mooie planten of groenten!

Klinkt dit je als muziek in de oren? Meld je dan ook aan als vrijwilliger en stuur een mailtje naar: info@tuinenvantolsteeg.nl

Geschreven door bewoonster: Liona Munster