Een woonproject met een bijzonder maatschappelijk karakter, op een toplocatie in Tolsteeg.

Even voorstellen

De Saffier is een project van jongerenhuisvester Socius en woningcorporatie Portaal. Tot een aantal jaar geleden was in De Saffier een woon-zorgcentrum van AxionContinu gevestigd. Het complex bestond uit een zorgvleugel en een gedeelte met aanleunwoningen. In 2016 verliet AxionContinu het pand en werd Huize Tolsteeg De Saffier. De aanleunwoningen werden zelfstandige appartementen en in de zorgvleugel kwamen jongeren van Socius te wonen.

De Saffier is gericht op een goede dynamiek tussen jong en oud onder één dak. Bij De Saffier worden bewoners uitgenodigd om bij te dragen aan een levendige gemeenschap. Bewoners zijn hiertoe niet verplicht: wonen in De Saffier betekent in de eerste plaats het zijn van een goede buur. Dit kan door bijvoorbeeld elkaar te groeten op de gang, samen een kopje koffie te drinken, activiteiten te organiseren of door deel te nemen aan initiatieven van anderen.

Benieuwd naar alle verhalen uit De Saffier?

Algemene informatie

De Saffier is gevestigd aan de Saffierlaan in de wijk Tolsteeg in Utrecht.

De Saffier bestaat uit twee vleugels, waarvan Socius er één in beheer heeft.

De Socius-vleugel bestaat uit 49 onzelfstandige kamers en 111 zelfstandige studio's.

Op 1 augustus 2015 zijn de eerste 26 zelfstandige woonruimtes gerealiseerd.

155 voormalige aanleunwoningen in de andere vleugel worden beheerd door woningcoöperatie Portaal.

Het project heeft een looptijd van 10 jaar.

In De Saffier wonen senioren, studenten, starters, statushouders en kwetsbare jongeren. Socius hanteert in De Saffier een selectieprocedure. De bewoners worden aangemoedigd te investeren in de plaats waar zij wonen, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk, een stage of een bijbaan. Zo bestaat het dagelijkse beheerteam van de Socius-vleugel uit bewoners. Daarnaast zet Socius zich samen met (wijk)bewoners en andere partijen in voor het behouden van de aanwezige voorzieningen. Hierdoor blijft De Saffier een levendige ontmoetingsplaats. In en rondom het gebouw zijn onder andere een receptie, een vergaderruimte, horecavoorzieningen, bedrijfsruimte, twee zalen en een binnen- en buitentuin aanwezig.