Een korte geschiedenis

Tuindorp Oost was een project van Socius. Socius is een jongerenhuisvester met als doel, middels de transformatie van commercieel en maatschappelijk vastgoed, zoveel mogelijk betaalbare woonruimte voor jongeren te realiseren én te beheren. In het woon- zorgcomplex Tuindorp Oost woonden jong en oud door elkaar. Omdat de bewoners elkaar veel tegenkwamen, ontstond er veel onderling contact; een praatje is immers zo gemaakt!

De bewoners van Tuindorp Oost beschikten over ruime appartementen, met eigen voorzieningen. In de gedeelde tuin hebben de bewoners van alles gerealiseerd: je kon er pizza’s bakken in een pizzaoven en daarna van je pizza genieten aan een van de picknicktafels. Ook vond je in de tuin een grote trampoline!

Wonen bij Tuindorp Oost was ruimte, rust en gezelligheid. Doordat onze bewoners hun beste beentje hebben voorgezet, was er goed onderling contact.

Benieuwd naar alle verhalen uit Tuindorp Oost?

Algemene informatie

Tuindorp Oost is gevestigd aan de Winklerlaan in de wijk Tuindorp-Oost in Utrecht.

Het gebouw bestaat uit 12 verdiepingen.

In 2016 zijn de eerste jongeren ingetrokken in Tuindorp Oost.

Tuindorp Oost heeft tuin met een trampoline, pizzaoven en barbecues

Socius had hier 61 appartementen voor jongeren in beheer.

Het project liep tot 17 december 2018.

De bewoners van Tuindorp Oost werden aangemoedigd om bij te dragen aan hun leefomgeving. Zo konden er activiteiten worden georganiseerd in de Grote Zaal. Daarnaast klusten bewoners mee in een grote tuin met een moes- en rozentuin. 

Initiatieven

De FilmMiddag

Eens in de maand op zondag een filmmiddag in de Huiskamer van de Wijk, altijd tussen 14:00 uur en 17:00 uur en altijd met een overvloed aan koekjes. Samen films kijken zorgt voor gespreksstof tussen de jonge en oude bewoners en is daarom een ideale manier om verbinding te creëren en ontspannen je zondagmiddag te vullen.

Huiskamer van de Wijk

De Huiskamer van de Wijk is een plek in de wijk waar buurtbewoners naar toe kunnen om elkaar te ontmoeten en om mee te doen aan activiteiten. Zo kunnen zij (blijven) deelnemen aan het vertrouwde leven in de wijk.

De Huiskamer is er voor álle buurtbewoners. Iedereen kan gewoon binnenlopen om een kop koffie te drinken, maar ook deelnemen aan allerlei activiteiten die vanuit de Huiskamer worden georganiseerd. Zoals biljarten, wandelclub, jeu des boules en dergelijke.

De Weggeefwinkel

De weggeefwinkel van Tuindorp Oost, een initiatief van de jongere bewoners, om verspilling tegen te gaan en elkaar blij te maken met spullen die de ander niet meer gebruikt of nodig heeft. Alle bewoners van Tuindorp Oost en ook de buurtbewoners kunnen hier hun gebruikte, maar nog bruikbare spullen, in de kast plaatsen, zodat anderen hier vervolgens weer gebruik van kunnen maken.

Tuinenpark ‘De Driehoek’

Het tuinenpark ‘De Driehoek’ is een prachtig, ecologisch tuinenpark met 137 volkstuintjes, te vinden aan de Winklerlaan 151, verstopt achter Tuindorp Oost en de stadsboerderij ‘Het Lachende Paard’.

Enkele bewoners van Tuindorp Oost beheren hier een tuintje en vanuit het tuinenpark wordt eenmaal per jaar, in samenwerking met Careyn en Socius, een activiteit voor de ouderen van Tuindorp Oost georganiseerd. Hierbij wordt er genoten van de tuinen, onder het genot van een heerlijk kopje koffie of thee met gebak en wordt de middag afgesloten met een wandeling langs alle prachtige stadstuinen. Daarnaast organiseert het tuinenpark ‘De Driehoek’ regelmatig andere activiteiten voor alle geïnteresseerden, waaronder interessante lezingen.

Meer informatie over het tuinenpark ‘De Driehoek’  en de activiteiten die ze organiseren is hier te vinden.

De moestuin van Tuindorp Oost

De moestuin van Tuindorp Oost, een initiatief van de jongere bewoners, met als doel het verbeteren van de leefomgeving en het stimuleren van het onderlinge contact.

Binnen een week is één van de voormalige rozenperkjes, onder toeziend oog van de oudere bewoners, omgebouwd tot een ware moestuin, welke nu al rijkelijk bloeit en binnenkort kunnen de bewoners genieten van boontjes, sla, bietjes, radijsjes, tomaten, aardbeien en broccoli uit eigen tuin!

Naast de moestuin is er in de grote binnentuin ook een heerlijke plek om met zijn allen te barbecuen  of gebruik te maken van de pizza-oven, gebouwd door een van de bewoners. Ook is de tuin een grote trampoline rijk, waar zowel de allerkleinsten van het project, als ook de jongeren goed gebruik van weten te maken.