Intergenerationeel wonen is hip. In Nederland ontstaan er steeds meer initiatieven waarin jongeren en ouderen samenwonen. Tijd om een bezoekje te brengen aan een aantal opvallende projecten, dachten drie organisaties rondom ouderen in de zorg. Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, de Leyden Academy on Vitality and Ageing en Vereniging Het Zonnehuis keken naar vijf gemixte woonvormen. Eén van deze projecten was ons eigen Tuindorp Oost, een samenwerking tussen Socius Wonen en zorgaanbieder Careyn.  

Uit deze bezoeken kwamen een aantal tips voor het huisvesten van jong en oud onder één dak. Hier komt namelijk meer bij kijken kan alleen het vullen van kamers. Het vormen van een sociale visie is essentieel, aangezien je met mogelijk kwetsbare doelgroepen te maken hebt. In het magazine Generaties huizen samen concluderen de organisaties dat het stimuleren van sociale cohesie binnen het gebouw én het contact met de wijk belangrijk zijn voor het opbouwen van een sociaal project. Socius illustreert deze punten met tips uit de initiatieven van U, JIJ & WIJ.  

 

Sociale cohesie   

Het actief stimuleren van contact, wederkerigheid en sociale cohesie tussen jong en oud is belangrijk om een levendige woongemeenschap te krijgen. Bij de start van het project De Saffier gebruikte Socius kunst om het ijs te breken. In samenwerking met stichting Kopa ontstond Artshake, een project waarbij drie internationale kunstenaars een aantal weken woonden en werkten in het complex. Zij organiseerden workshops, excursies, etentjes, borrels en meer. Zo leerde bewoners elkaar kennen én gaven zij samen delen van het gebouw een nieuw laagje verf. De muurschildering van de Portaalvleugel is een resultaat van dit creatieve project. Op deze manier zorgde kunst voor genoeg gespreksstof en een manier om elkaar te ontmoeten. In Tuindorp Oost zaten de bewoners ook niet stil: zij organiseerden een speciaal ontmoetingsfeest om kennis te maken met hun buren om ze te bedanken voor hun gastvrijheid. De jongeren kwamen in dit project namelijk tussen de ouderen te wonen. Na een gezamenlijke maaltijd en een quiz, waar jong en oud moest samenwerken, was het ijs gebroken. De ouderen hadden het maanden later nog over de quiz, terwijl de jongeren steeds vaker over de vloer bij hun oudere buren kwamen.  

 

Verbinding met de wijk  

De schrijvers van Generaties huizen samen benadrukken eveneens het belang van contact met de buurt. Als het project van toegevoegde waarde is voor de wijk raken buurtbewoners sneller betrokken. Bij De Saffier was het behouden van voorzieningen onderdeel van de missie. Kapster Marga werkt bijvoorbeeld al 25 jaar in het gebouw. Sinds december 2017 neemt restaurant en taalschool Queridon de horeca voor hun rekening en serveert een speciale buurthap. Wijkbewoners kunnen ook gebruik maken van de Huiskamer van de wijk, gevestigd in de kleine zaal van De Saffier. “Veel Utrechters denken dat het complex nog steeds een verzorgingstehuis is”, aldus de beheerder PR & communicatie. “Om mensen een kijkje te laten nemen zijn we bijvoorbeeld bewust een stemlokaal gebleven. Tijdens de verkiezingen komen er altijd verbaasde gezichten binnen.” Socius zoekt actief naar manieren om de buurt te betrekken bij het project.

Meer weten over het onderzoek? Lees hier het magazine Generaties huizen samen.