Skip to main content
ActiviteitDe SaffierNieuws

Oud en jong verenigd in nieuwe Utrechtse muurschildering!

By 20 juli 2016september 13th, 2018No Comments

Vorige week was een bijzondere week voor de bewoners van de Saffier in Tolsteeg, Utrecht. De hele week werd er door Mattia Campo Dall’Orto (IT) gewerkt aan een grootse muurschildering op een van de buitenmuren van het pand. De schildering laat twee vrouwen zien, jong en oud. Beide vrouwen zijn bewoners van de Saffier, die geposeerd hebben voor Mattia. Met hun vinger raken ze een wateroppervlak aan, ze zien een weerspiegeling van de ander in het oppervlak. De titel van het werk: Mirror of Return. 

Mattia heeft met zijn schilderwerk een reactie gegeven op de huidige veranderingen in De Saffier (zie meer info en achtergrond in de bijlage hieronder). Hij heeft er de afgelopen zes weken als artist-in-residence gewoond, gesproken met de bewoners en zijn ervaringen omgesmolten tot de muurschildering. Het schilderen zelf lokte een gezellige tijd uit voor de bewoners. Voor de veiligheid van Mattia, die vanaf een hoogwerker schilderde, was er grond-assistentie nodig. Mattia werd de gehele week ondersteund door bewoners uit het pand. Vaak, zeker bij mooier weer, zorgde dit voor gezellige ontmoetingen met wijkbewoners en andere geïnteresseerden. Wat begon met een tafel en stoel voor de vrijwilligers, eindigde met gezellige borrels, zelfgemaakte soep van mevrouw Rhebergen en allerlei andere versnaperingen die uit de woonunits.

Mattia is ook tevreden: “Dit was voor mij een van mijn warmste artist-in-residences die ik heb mee mogen maken. Het voelt alsof ik een nieuwe familie heb gevonden, ik was nooit alleen op de hoogwerker. Ik was lekker aan het werk, het feestje was 15 meter beneden me op de stoep. De muur is het fysieke resultaat van deze editie van Artshake, maar ik ben nog blijer met het enthousiasme dat ik voelde bij anderen. De herinneringen die deze week gemaakt zijn, zijn sterker en duurzamer dan de muurschildering.”

Op 3 juli jl. vond er een klein feest plaats, ter ere van het werk. Wijkregisseur Frits Velthuijs van wijkbureau Zuid onthulde het kunstwerk.

De muurschildering zou niet mogelijk zijn geweest zonder de bijdrage van Plegt-Vos en Socius.  Initiatiefnemers van Artshake zijn Linda Rosink en Barbara van Beers. Voor overige vragen over het project en het vervolg hiervan kunt u contact opnemen met Linda Rosink (0640813116) of kijken op de website: www.kopakan.nl/artshake

Achtergrond en praktische info:
Sinds augustus 2015 is er een hoop veranderd in De Saffier. In de voormalige zorgvleugel van verzorgingshuis Tolsteeg komen voor een periode van tien jaar ruim 160 wooneenheden voor jongeren, doordat zorginstelling AxionContinu naar een moderner nieuw pand verhuisde. Socius beheert deze woonunits en verhuurt ze aan starters. De jongeren zijn in één vleugel van het gebouw komen te wonen. In de andere vleugel blijven 150 aanleunflats voor ouderen. Het beste van jong en oud onder één dak.

Artshake is ontwikkeld om te onderzoeken hoe een nieuwe woonsituatie als deze ondersteund kan worden door kunst en cultuur. Ook wordt op deze wijze het veranderingsproces vastgelegd en bekeken door de ogen van een kunstenaar. Artshake stelt zich ook als doel om enerzijds een deel van de wegvallende activiteiten van AxionContinu op te vangen en anderzijds een impuls te geven aan het contact tussen jong en oud.

Artshake is een project van Stichting Kopa. Het concept is ontwikkeld door Barbara van Beers en Linda Rosink. Partners in het project zijn: Socius, AxionContinu en Portaal. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het KfHeinfonds, het Initiatievenfonds en Fonds Sluijterman van Loo.